Bilgisayar dünyasının hızla geliştiği ve değiştiği günümüz dünyasında, artık projeler farklı bir boyut kazanmıştır. Bununla birlikte bu projeleri geliştirecek platformların da sürekli gelişerek değişmesi, özellikle de bir Bilgisayar Mühendisi adaylarını sürekli yeni Platformlar ve yeni diller öğrenmeye ve bu gelişmleri takip etmeye itmiştir. Microsoft’un Visual Studio 6.0’ ın devamı niteliğinde geliştirdiği Visual Studio .Net, kullanıcı dostu arayüzü, kod yazmada sağladığı kolaylıklar ve ADO.NET ile veritabanı işlemlerine getirdiği bağlantısız model yaklaşımıyla bir çok insan tarafından kullanılmaya başlamıştır. Bu projede Visual Studio .Net platformunda bir windows uygulaması geliştirilerek hem Visual Studio .Net hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmak, hem de Windows uygulamaları hakkında deneyim kazanabilmek amaçlanmıştır.
Proje sadece Tekstil sektörüne Web sayfası ve Portal tasarımı hizmeti veren bir bilgisayar firması için yapılmıştır. Bilgisayar firması reklam politikası olarak İstanbul’daki Tekstil merkezlerindeki (Osmanbey, Laleli, Zeytinburnu, Merter v.s.) firmalara broşür dağıtarak, her broşür karşılığında firmalardan bir kartvizit alınması gibi bir yol izlenmektedir. Proje, önceleri, toplanılan bu kartvizitlerin bir veritabanında tutulması ve gerektiği zaman arama yapılıp, gerekli istatistik bilgilere ulaşılabilmesi için yapılmıştır. Daha sonra bilgisayar firmasında çalışan elemanların ve firmanın yaptığı işlerin de istatistik bilgilerine ulaşabilmek ve bir arşiv oluşturabilmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için Visual Studio .Net platformu ve Visual Basic .Net dili kullanılarak kullanıcı arayüzü tasarlanmıştır. Bu arayüzde kayıt, arama ve listeleme formları geliştirilmiştir. Proje Windows 2000 Proffessional iletim sistemi üzerinde MS Access 2000 veritabanı kullanılarak yapılmıştır.
2 – KURAMSAL BİLGİLER
- Visual Studio.Net
Bu kısmda Visual Studio.Net nedir ve nasıl kullanılır ve getirdiği yenilikler anlatılacaktır.
2.1.1 Visual Studio.Net Nedir?
Visual Studio .Net , .Net platformu için geliştirilmiş uygulama geliştirme platformudur. En büyük özelliklerinden birisi IDE (Integrated Development Environment) dediğimiz ortak bir uygulama geliştirme platformu sunmasıdır. İster C# ile uygulama geliştirin ister VB.NET ile, kullanacağınız en etkin ve ortak uygulama geliştirme platformu Visual Studio .Net olacaktır.
2.1.2 Visual Studio.Net ile Çalışmak
Visual Studio .Net platformunun kullanıcı dostu arayüzü, bu platformda proje geliştirmeyi daha kolay ve zevkli kılıyor. Visual Studio .Net arayüzü aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.
Şekil 2.1. Visual Studio .Net Açılış Ekranı
Visual Studio .Net’i açtığımızda karşımıza gelen ilk ekranda, Start başlığı altında yer alan ortadaki ana sayfa aslında dikkat ettiğinizde bir web sayfasıdır. Sol menüde ‘What’s New’, ‘Online Community’, ‘Downloads’ gibi başlıklar bulunmaktadır. Bu linklerin ardında Visual Studio .Net’in web sitesi var ve kullanıcıya tüm yenilikleri, internet üzerinde oluşan gruplara erişimi, hatta yazılımın son download seçeneklerini tek ekranda yani bu anasayfada sunuyor. ‘My Profile’ linki altında ise kullanıcıya birkaç küçük soru sorarak, tüm ekran görüntülerini kullanıcıya özel şekillendiriyor ve orta kısımda da son açılan projeleri listeleyen bir kısım var.
2.1.2.1 Proje Açmak
Visual Studio .Net ilk açıldığında karşımıza çıkan pencerede New Project linkine tıklayarak yeni bir proje başlatabiliriz veya Open Project linkine tıklayarak daha önce oluşturduğumuz projeleri açabiliriz. Aynı zamanda son uğraştığımız projeler de ekranda göründüğü için doğrudan proje ismini seçerek istediğimiz projeyi açarız. Yeni Proje oluşturmak için New Project linkine tıkladığımızda karşımıza çıkan ekran aşağıda gösterilmiştir.
Şekil 2.2. Visual Basic ile ASP.NET Web Uygulaması
Yukarıdaki pencerede görüldüğü gibi, sol kısımda hangi dilde proje geliştirileceği seçilir ve yapabileceğimiz projenin içeriğinde de ‘Windows Application’ yani işletim sistemi üzerinde çalışabilecek bir program(exe), ‘Class Library’ yani program modülleri için kütüphaneleri, ayrıca ASP.NET Web Uygulamaları ve Web Servisleri gibi seçenekler bulunur. Yukarıdaki ekran, proje tipi olarak Visual Basic Projects seçildiğinde karşımıza çıkar. Eğer proje tipi olarak C# seçilirse projenin içeriği kısmında çıkan seçeneklerin yine aynı olduğu görülür. Yani birden farklı dil kullanılarak aynı türde proje oluşturulabilir.
Şekil 2.3. Visual C# Projesi
Yukarıdaki pencerede görülen Name kısmı projenin adını ve Location kısmı da projenin nereye kaydedileceğini gösterir.
Eğer Proje Türü olarak ASP.Net Web uygulaması seçilirse, otomotik olarak proje için Internet Information Server altında bir Virtual Directory açılacak ve dosyalar belirlenmiş web klasörü altında yer alacak.
Şekil 2.4. ASP.Net Projesi Oluşturuluyor
2.1.2.2 Properties Window ve Dynamic Help
Visual Studio .Net’in daha önceki veriyonlarında da bulunan Properties yazılım üzerinde bulunulan yere göre değişen özellikler menüsüne sahiptir. Her hangi bir Control’ün özellikleri bu pencere kullanılarak ayarlanabilir. Ayrıca Visual Studio .Net’in ile birlikte gelen en önemli özelliklerden birisi de Dynamic Help özelliğidir. Dynamic Help sayesinde o an üzerinde çalışılan nesne ve özellikleri ile ilgili yardım alınabilir.Aşağıda bu iki özellikle ilgili şekiller verilmiştir.
Şekil 2.5. Properties ve Dynamic Help Pencereleri
2.1.2.2 ToolBox
Visual Basic ve Visual C++ gibi yazılım geliştirme ortamlarında da bulunan ToolBox Visual Studio .Net içerisinde de bulunmaktadır. ToolBox kullanarak oluşturmak istediğimiz Formları istediğimiz gibi şekillendirebiliriz.