Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaBilimTuz gölünde esrarengiz flamingo ölümleri.

Tuz gölünde esrarengiz flamingo ölümleri.

Doğa harikası ve flamingo cenneti olarak bilinen, Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Tuz Gölü’nde son zamanlarda görülen flamingo (allı turna) ölümleri dikkat çekiyor.

Kuluçkaya yatmak için dünyada flamingoların tercih ettiği en önemli sulak alanlar arasında yer alan ve her yıl on binlerce flamingonun geldiği Tuz Gölü’nde çok sayıda flamingo ölü olarak bulundu.

Tuz Gölü’nü hem beslenme hem de kuluçka için tercih eden flamingoların esrarengiz ölümü dikkat çekerken, gölde flamingoların bulunduğu yaklaşık 20 ayrı noktada yüzlerce flamingonun öldüğü görüldü.

Ölü olarak bulunan flamingoların büyük çoğunluğu genç flamingolardan oluşuyor. Bazı ölmüş flamingoların gölde tuzla kaplanarak bembeyaz oluşu da dikkat çekti.

Doğa ve hayvanseverler konuyla ilgili yetkililerden yardım isterken, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Konya Bölge Müdürlüğü ile Aksaray İl Müdürlüğü inceleme ve araştırma başlattı.

Aksaray’ın Eskil ilçesinde yaşayan Mustafa Sanlav (58), yüzlerce flamingonun telef olduğunun araştırılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: 

Tuz Gölü dendiği zaman aklımıza allı turnalar, yani flamingolar gelir. Türkiye’de en çok flamingonun yetiştiği, büyüdüğü, barındığı ve beslendiği yer Tuz Gölü. Yani bu sınırlar. Ama yüzlerce flamingo burada telef oluyor. 

Dünyada türleri için en önemli kuluçka sahalarından biri olan Tuz Gölü’nde, suyun çekilmesi nedeniyle besin ve su bulmada zorlanan yavru flamingolar yaşama erken veda ediyor. ( Murat Öner Taş – Anadolu Ajansı )

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bu yıl içinde 12 bin 746 flamingo yavrusunun tespit edildiği belirtilerek, bu yavruların sağlıklı bir şekilde gelişim dönemlerini tamamlayıp, Tuz Gölü’nü terk ettikleri, bireysel, doğal seleksiyona bağlı ölümler dışında kitle ölümleri yaşanmadığı bildirildi.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nesli tükenme tehlikesi altındaki kuş türlerinin korunması ve izlenmesi amaçlı çalışmaların etkinliğini ve sürekliliğini sağlamak için faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu kapsamda, Bakanlıkça 2016’da başlatılan, kuşların sayı ve durumlarının çıkarılıp envanter oluşturulması, ekosistemin hayvanlar üzerindeki etkisinin görülmesi ve popülasyonlarının araştırılmasında veriler elde edilmesi amacıyla gerçekleştirilen flamingo türü kuş kolonilerinin sayım çalışmalarına bu yıl da devam edildi.

Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılan “Flamingo Popülasyonlarının Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi Projesi” kapsamında mayıs ve haziranda arazi çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda doğrudan gözlem, uçak, drone, dürbün-teleskop-tele objektif gibi araçlarla gözlemler gerçekleştirilerek, uçakla Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi üzerinde tespitler yapıldı.

Flamingoların hava fotoğraflarının da çekildiği proje kapsamında, havadan ve yerden yapılan gözlemler ile arazi çalışmaları devam ediyor.

İlk 6 ayda 12 bin 746 yavru tespit edildi

Söz konusu projeyle Bakanlık tarafından Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde 2016’da 9 bin 564, 2017’de 11 bin 79, 13 Haziran 2018 itibarıyla da 12 bin 746 flamingo yavrusu tespit edildi.

Her yıl düzenli olarak yavru sayısında da artış gözlendi.

Ayrıca Bakanlıkça flamingo yavrularının sağlıklı bir şekilde gelişim dönemlerini tamamlayıp, Tuz Gölü’nü terk ettikleri, hayvanların besin sıkıntısı çekmediği, bireysel doğal seleksiyona bağlı ölümler dışında kitle ölümlerinin yaşanmadığı bildirildi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Son Güncel Haberler

Yorumlar