NASA’nın ilk kez Ay’ın güneşli yüzeyinde su izleri bulduğu açıklandı. Tarihi keşfin Stratosfer Gözlemevi Teleskobu SOFIA kullanılarak yapıldığı aktarıldı.
Suyun Clavius kraterinde tespit edildiği duyurulurken kraterin Ay’ın güney yarım küresinde olduğu ifade edildi.
NASA YÖNETİCİSİ PAYLAŞTI
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan NASA yöneticisi Jim Bridenstine, Ay’ın güneşli yüzeyindeki suyu doğruladıklarını bildirdi.
Bridenstine, “Henüz kaynak olarak kullanıp kullanamayacağımızı bilmiyoruz ancak Ay’da su ile ilgili öğrendiklerimiz Artemis keşif planlarımız için anahtar niteliğinde” ifadelerini kullandı.
Daha önce 26 Ekim’de Ay hakkında ‘heyecan verici’ yeni bir keşfi açıklayacağını duyuran NASA, ‘Artemis’ adlı program çerçevesinde 2024’te Ay yüzeyine bir erkek ve bir kadın astronot göndermeyi planlıyor.
MAVİ DOLUNAY GELİYOR
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yeni bir gök olayı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Her yıl 12 adet dolunay meydana gelirken, 2020 yılında 13 dolunay gerçekleşecek. Bu fazladan dolunayın ise mavi dolunay veya mavi ay olarak adlandırıldığı ifade edildi.
NADİR GÖRÜLÜYOR
NASA bu yıl 1 ve 31 Ekim’de iki dolunay gerçekleşeceğini ve 31 Ekim’deki dolunayın ‘mavi dolunay veya mavi ay’ olacağı kaydedildi. Mavi Ay, gök bilimcileri tarafından, bir takvim ayında yaşanan ikinci Dolunay olarak tanımlanan nadir bir doğa olayı olarak nitelendiriliyor.