Merhaba arkadaşlar bu yazı dizimizde sizlere kotlin eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Hem kanalımızda videolar ile hem de burada ki metinler ile desteklemeyi düşünüyoruz.
İlk başta neden kotlin bundan bahsedelim.
Kotlin java ve c++ dan sonra üçüncü resmi geliştirici dili oldu android studionun. 2017 yılında google tarafından duyuruldu ve daha fazla ilgi görmeye başladı. Yoluna 2011 yılında başlayan Rusya merkezli bir dil olan kotlin google ile beraber intellij IDEA yı geliştirmeye başladı JVM üzerinde çalışabilen javascript ve native uygulamaları geliştirmek için oluşturulan statik, ücretsiz ve açık kaynaklı programlama dilidir.
Kotlin Neden Geliştirildi.
Java varken neden kotlin geliştirildi diye düşünebilirsiniz! bunun cevabını jetbrains söyle diyor “performans ve güvenliği feda etmeden java dan daha özgü kod yazmayı sağlamak için bu dili geliştirdik.”
kotlin java dan daha iyi olduğu gerçek ama bu gerçek javayı ortadan kaldıracak kadar güçlü değil java hala bir çok uygulama platformunda kendini gösteriyor dronelardan tutun uydu cihazlarına kadar bir çok yerde kullanılan javanın pabucu dama öyle kolay atılamaz.
Kotlinin avantajları nelerdir peki
Type Inference
Extension Methods
Lambda Function
Data Class
Operator Overloading
Bu özellikler hakkında gelecek yazılarımızda ayrıltılı olarak değinecez .
Şu anda netflix trello pinterest corda gibi pek çok uygulama kotlin ile geliştirilmektedir.
Desteklenen Platformlar
- JVM Server Slide Uygulamaları
- Andorid android uygulamaları
- Browser javascript ve web uygulamaları
- Native Mac OS,IOS ve gömülü sistemlerde kullanılır
Server Taraflı Uygulamalar yazabiliriz
Kolay öğrenme eğrisi olan java ya benzerliği kısa ve öz kod yazımı uyumluluk ile birleşince ortaya daha fazla platform ve daha çok özellikleri getirdi Bunlar
Expressiveness(Etkileyicilik): Kotlin Type-safe builders ve Delegated properties durumları desteklemesi gibi yenilikçi dil özellikleri güçlü kolay soyutlama yapmamızı sağlar
Ölçeklendirme: Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir kavram olan ölçeklendirme zaman içinde sistemin büyütebilmesi veya küçültebilmesi olayıdır. Kotlin de coroutines desteği ile alt seviye donanım isteyen uygulamalarda duruma göre ölçeklenebilen yapı sunar.
Birlikte Çalışma: Kotlin Java uygulamalarınıza tamamen uygundur. Yani uygulamalarınız java dan kotline geçişte yada kotlinden java geçişlerde sorun yaşamayacaktır.
Göç: Kotlinin en güçlü yanların biri eski java uygulamanızı devam ederken kotlin ile devam edebilirsiniz.
Kotlinx.html: Bir web sitesi oluşturmak için kullanılan bir dsl sistemidir. Jsp ve FreeMarker form yapısını şablon yapısını oluşturma sistemlerinde kullanırılabilir.
Peki nasıl kodlayacaz Nasıl Başlayacaz.
İlk önce
google jdk download yazabilir yada oracle sitesine girip arama yapabilir veya altta verdiğimiz linke tıklayabilirsiniz.
https://www.oracle.com/tr/java/technologies/javase-jdk15-downloads.html
Daha sonra geliştirme yapacağımız programı seçmemiz gerekecek isterseniz android studio isterseniz IntelliJ IDEA kullanabilirsiniz. Bizler eğitimlerimizde ikisinide kullanacağız ama uygulamalarımızı örneklerimizi android studio için yapacağız
android studio için google android studio download yazmanız yeterlidir.
Intellij IDE için ise : https://www.jetbrains.com/idea/download/#section=windows
Gerekli dosyaları indirip kurulumları yaptıkdan sonra uygulamalarımızı çalıştıracağımız bir android cihaz yada emulator kurmamız gerekecek.
android studio kurulumu için hali hazırda videomuz yok ama en kısa zamanla yaparsak yazıya ekleriz.
herşey hazırsa kotlin programlamaya başlayalım.