Oxford University Press dergisinde yayınlanan bilimsel makaleye göre koronavirüsle ikinci defa enfekte olması sonucu hayatını kaybeden hasta 89 yaşındaydı ve nadir görülen bir akyuvar kanseri türü olan Waldenström Makroglobülinemisine sahipti. Söz konusu kanser türü için geliştirilmiş tedaviler mevcut, fakat hastalığın tamamen iyileşmesi mümkün değil.
İLK VİRÜSÜ 5 GÜNDE ATLATTI
Araştırmacılar kadının senenin başında ateş ve öksürük şikayetiyle hastanenin acil servisine geldiğini, yapılan koronavirüs testinin pozitif çıktığını, sonrasında hastanede 5 gün boyunca yattığını, ardından da sürekli yorgunluk dışında semptomlarının azaldığını belirtti.
2. KEZ KORONA OLDUKTAN 15 GÜN SONRA HAYATINI KAYBETTİ
Anlattıklarına göre bundan yaklaşık 2 ay sonra, yeni bir kemoterapi seansına başlamasının sadece iki gün sonra, artan ateş, öksürük ve nefes darlığı nedeniyle kadın yeniden hastaneye yatırıldı. Koronavirüs testi tekrar pozitif çıkan hastanın antikor testleri ise 4. ve 6. günlerde negatifti.
8. günde hastanın durumunun iyice kötüleştiğini paylaşan araştırmacılar, 2 hafta sonra hastayı kaybettiklerini açıkladı.
ARAŞTIRMADA İKİ VİRÜS BİRBİRİNDEN ÇOK BAŞKA ÇIKTI
Araştırma ekibi, her iki enfeksiyondan da test örneklerine ulaştı ve bunlar sayesinde ilk ve ikinci enfeksiyona neden olan virüslerin genetik yapılarının, aynı virüsün mutasyon geçirmesiyle açıklanamayacak kadar farklı olduğu sonucuna vardı. Bu, kadının koronavirüse ikinci kez yakalandığı bulgusunu destekliyor.
Bugüne kadar kaydedilmiş ikinci enfeksiyon vaka sayısı 23, ancak vakalardaki tüm hastalar iyileşti.
İkinci enfeksiyon üzerine yapılan araştırmalar kısıtlı. Zira Kovid-19’a neden virüs olan SARS-CoV-2’yi taşıyan kişiler hastalık belirtileri göstermeden birkaç ay boyunca testlerde pozitif çıkabilirler. Ancak araştırmacılar virüsün genetik yapısının farklı olup olmadığını doğrulamak için her iki enfeksiyondan da örneklere ihtiyaç duyuyor.
57 yaşındaki Mehmet Seziş, yeni tip koronavirüse (COVID-19) ilk nisan ayında yakalandı ve bir hafta Yalova Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Tedavi sürecinin ardından taburcu oldu ve 14 günlük ev karantinasına alındı.
Cenazeye katıldılar, tüm aile virüse yakalandı
Mehmet Seziş koronavirüse yakalanmasının ardından tekrar yakalanmayacağını düşünerek daha rahat davrandığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rahat davrandım, ikinci kez temmuz ayında salgına tekrar yakalandım ve daha ağır geçirdim. Bursa’da bir yakınımızın cenazesine gittik, dönüşte babam, annem, ben, eşim, gelinim, oğlum hepimiz virüse yakalandık. 12 gün ilaç tedavisi gördüm. Ardından beni taburcu ettiler. Yeniden 14 gün ev karantinası verdiler. Bugün doktorumla görüştüm, ‘Artık özgürlüğüne kavuştun’ dedi.”
Mehmet Seziş’in babası virüs nedeniyle geçen ay hayatını kaybetti.
“Ben bir kez yakalandım, tekrar yakalanmam demeyin”
Seziş, vatandaşlara da uyarılarda bulundu:
“‘Ben bir kez yakalandım, tekrar yakalanmam’ diye rahat davranmasınlar, maske ve mesafeye muhakkak uysunlar.
“Virüs bizi şaşırtmaya devam ediyor”
Mehmet Seziş’in tedavisiyle birebir ilgilenen Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, Seziş’in hastalığı bir kez geçirdiğini ve ikinci kez yakalanmasının kendilerini şaşırttığını belirterek ve şunları söyledi:
“Hastamız daha önce bir merkezde nisan ayında geçirmişti ve üç ay sonra bize şikayetleri biraz daha artarak başvurdu. Bu beklediğimiz bir şey değil açıkçası. İlk geçiren bir kişinin ikinci kere geçirse bile bunu daha hafif atlacağını umuyoruz. İkinci kez yatışında bizde semptomları daha ağırdı ve uzun bir süre yattı, ama tedaviye iyi cevap verdi. Takiplerinde de PCR’ı negatifleşti ve taburcu oldu. Aslında virüs bizi şaşırtmaya hep devam ediyor, sıradışı semptomlarla karşımıza çıkıyor.”
İkinci kez koronavirüse yakalanan bir hastanın daha önce görülüp görülmediği sorulduğunda Prof. Dr. Akhan şöyle konuştu:
“Böyle bir hasta Hong Kong’dan bildirildi. Onun bizim hastamızdan farklı tarafı başlangıçta daha ağır, ikinci kere yakalandığında daha hafif geçirmiş olması. Buna benzer vakalarda tek tük çıkacaktır diye düşünüyorum. Yani birçok faktör etkili olabilir. Virüsün yapısı etkili olabilir, virüsün bol miktarda alınmış olması etkili olabilir. Burda sanırım virüs daha kısa sürede bir bağışıklık sağlayacak 3-6 ay gibi.”
Virüs mutasyona mı uğruyor?
Virüsün bir RNA virüsü olduğunu ve bu virüslerin mutasyona çok uygun virüler olduğunu söyleyen Akhan, “Şuan için mutasyona uğruyor demek için erken. Onun toplumda egemen haline gelmesi için bir süre gerekiyor. Yoksa mutasyonlar virüs içinde mutlaka oluyor. Zaten virüsün yapısıda buna uygun. Burdaki durum daha farklı, yeniden virüsün bol miktarda alınması ile ilişkili diye düşünüyorum” dedi.