Merhaba arkadaşlar bu yazımızda önce haberimize yer vereceğiz daha sonra ufak bir kaç notla neler doğru neler yanlış ona bakacağız tabi ki kendi açımızdan.
Önce haber ve başlıklarına göz atalım.
Global mobil oyun sektörüne damgasını vuran yerli girişimlere bir yenisi daha eklendi. Toon Blast ve Toy Blast gibi oyunlarıyla dünya çapında popüler olan, ABD televizyonlarında reklam veren ilk Türk şirketi Peak Games, artık ABD merkezli Zynga’ya ait.
2018’de İstanbul merkezli bir başka oyun şirketi Gram Games’i 250 milyon dolara satın alan Zynga, 2017’de Peak Games’in iki departmanını bünyesine katmıştı. Türkiye merkezli oyun girişimlerine yatırımını sürdüren Zynga, bu kez Peak Games’in tamamını bünyesine kattı.
Türkiye tarihinde daha önce 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan başka bir şirket olmamıştı. Zynga, yapılan anlaşma gereği 900 milyon dolar nakit, 900 milyon değerinde de hisse vererek Peak ortaklarının yaptıkları yatırımları en az 18’e katlamış olacak. Bu açıdan bakıldığında Peak Games, yakın tarihin en kârlı yerli girişimi olarak görülebilir.
Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü, “10 yıl içinde global mobil oyun sektörünün devlerinden birini Türkiye’den ortaya çıkardık. Bu hem Peak hem de ülkemiz adına gerçekten gurur verici. Büyümemizi, ilerlememizi ve yarattığımız etkiyi daha da artırmak adına, stratejik bir ortak ile güç birliği yapmak için en doğru zamanı bekledik.” açıklamasında bulundu.
Zynga yaptıkları çalışmalardan dolayı memnumiyetini dile getiren İnönü, “Yaptığımız anlaşma en temelinde Peak’in bütün ekibine, yaptıklarına ve yapacaklarına olan güvenin ve Peak’in potansiyelinin bir göstergesi. Mutluyuz, gururluyuz ama en çok da bundan sonra başaracaklarımız için heyecanlıyız.” dedi.
Zynga’nın CEO’su Frank Gibeau “Peak’e ‘aramıza hoş geldin’ demekten gurur duyuyoruz. Peak dünyanın en iyi puzzle oyunu geliştiricilerinden biri. Böylesine yaratıcı ve tutkulu bir takımla yeteneklerimizi daha da ileri taşıyacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Toon Blast ve Toy Blast’ın katılımıyla listelerde üst sıralarda yer alan oyun sayımızı 8’e çıkarırken, küresel kullanıcı sayımızı çarpıcı bir şekilde artırıyor ve gelecekteki yeni projelere hazırlanıyoruz. Peak ve Zynga birlikte daha da hızlı büyüyecek” açıklamasında bulundu.
Peak Games’e ve satışına dair satır başları:
- Şirketin tüm hisseleri toplam 1,8 milyar dolara Zynga’ya ait olacak.
- Şirketin yönetim kadrosu değişmeyecek.
- Bu satışla birlikte Peak Games, 2018’de Alibaba tarafından 728 milyon dolara satın alınan Trendyol’u geride bırakarak Türkiye’nin en değerli işlem gören şirketi oldu.
- Şirketin merkezi ve tüm çalışanları İstanbul’da kalmaya devam edecek.
- Peak Games, bu güne kadar sadece Toy Blast isimli mobil oyunla 1 milyar dolar gelir elde etti.
- Şirketin sadece Nisan 2020 cirosu 36 milyon dolar.
- Satış ile birlikte şirketin yatırımcıları, yatırdıkları parayı en az 18’e katlamış oldu.
- Peak Games, Türkiye’den en çok vergi ödeyen 3 yerli girişimden biriydi. Peak Games aynı zamanda yurt dışından bir başka girişimi satın alan ilk Türk şirketiydi.
- Peak Games, Ryan Reynolds’un başrolde olduğu reklam filmiyle ABD televizyonlarında oyunlarını tanıtmıştı.
- 2019’da 41 ulusal televizyonda eş zamalı olarak yayınlanan reklam filmi de Peak Games’e aitti.
Haberimize göz attık şimdi artıları eksileri konuşmak lazım.Ben bu konuyu bir kaç başlık da göz atacağız.
Yerli bir markamız varmış: Yüksek bütçe ile satılan istenilince oluyormuş çalışmak para yatırmak azım sonuç getirir gibi ifadelerin değerleri ülkemizde arttı. Bilişim vadileri gibi projelerle gençlerin bilişim sektörün de güzel projelere imza atması bunların başarıları ile dünya ya açılmamız büyüklerimizden daha ilerde bakış açısına sahip olduğu anlamına geliyor.Daha önce de bir çok firma katma değeri yüksek fiyatlar etti.Bu güzel kısmı peki bu firmalar satılmasa daha büyük ölçekli firmalar haline gelse, dünya da bir çok teknoloji oyun firması var yeni teknolojileri üretip ürettiğimizi satsak olmaz mı böylece fabrikamız bizde kalır ürünlerimizi satarız!!. Aslında her iki açıdan da güzel bir iş hem yeni girişimlerin önünü açar reklamını yapar hemde para kazandırır. Bu başarı hepimizin.Yeni firmalar ile bu başarıyı destekleyerek sürekli üreten haline gelmemiz lazım.
Dünya değişiyor. 2020 yılında hala üretim bandı zihniyeti tam oturmamışken ya bilgisayardan oyun oynayarak paramı kazanılır tabirini topluma anlatmak anca böyle bir satış ile mümkündü. Ülkemiz çok zor zamanlardan geçti toprakla su ile hayvanla uğraşarak terimizi ekmeğimize katık eğledik geldik bu günlere bu günlere gelirken çok kayıp verdik büyük hedefleri büyük fikirleri olanları kaybettik.artık dünya değişti ve değişiyor bu değişime ayak uydurmamız lazım. bu değişim öyle bir iki paragrafla bir iki televizyon programı ile anlatılamazdı kavramsal olarak belki bir yere kadar insanlar anlardı ama bu kadar güzel bir örnekle daha iyi anlatıldı diye düşünüyorum.
getirisi götürüsü ne olursa olsun iyi bir satış yapıldı ve bu para daha iyi yatırımlar için kullanılmalı. Para sahibinin tabi ki ama insanlara örnek davranışı ile ufuk açması ülkem adına güzel bir olay umarım gençlerimiz doğru fikirler ile doğru firmalar kurup doğru arkadaşlıklarla büyük işler başarır bu kudret bizim damarlarımızda ki asil kanda mevcut.